Det är härligt att kunna ha färska kryddor året om utan att behöva köpa dem i affären. Vissa kryddor lämpar sig riktigt väl för att odlas inomhus. Förutom att det är behändigt med en kryddträdgård i köket så är det också en vacker dekoration som används av många inredningsexperter.

Vilka örter ska jag välja?

Egentligen kan du prova på de flesta kryddörter som du tycker om. Rosmarin, basilika och timjan hör till de vanligaste. Bland annat för att de inte trivs året om utomhus, de är ganska känsliga för frost. Men pröva gärna på salvia, mejram och mynta- för att bara nämna några stycken. Pröva dig gärna fram och se vilka som trivs bäst, för en del kan bero på hur ditt kök är beläget och var du har din uppvärmning.

Dekorera med dina kryddor

En helt vanlig stång där du kan hänga krukor kan fungera bra i köksfönstret. Du kan sätta upp flera rader för att ha flera olika varianter. En fördel här är att de alltid får tillräckligt med ljus, även under vinterhalvåret. Samtidigt så skyddar de mot insyn, det blir som en liten grön gardin över diskbänken.
https://www.youtube.com/embed/i8dzRAtRHXo
Har du gott om plats kanske ett litet växthus på arbetsbänken kan fungera. Ett bra ställe är på din köksö, eftersom den ofta får ljus från olika håll. Om du driver fram örterna själv är ett växthus det bästa eftersom det tar tid för växterna att bli stora och starka.

Annars kan en rad med krukor vara en snygg dekoration. Ställ en eller två på matbordet. Doften av rosmarin som blandas med måltiden är en krydda i sig själv. Eller varför inte sätta upp en liten hylla på någon vägg. Gärna på gott avstånd från spisen, så att du slipper den direkta värmen. Här kan du ha flera rader med krukor som alla har olika örter.

Dela av köket med din trädgård

Ett alternativ som är både praktiskt och snyggt är att dela av köket med en hängande trädgård. Detta fungerar speciellt bra om du har en öppen planlösning och vill markera lite bättre var köket är. Det finns speciellt spaljeer som du kan skruva fast i taket och där du kan få plats med flera härliga kryddor.

Det viktiga när du inreder ditt kök, med eller utan kryddträdgård, är att använda din fantasi! Du kan skapa en oas, en plats i hemmet där alla kan trivas.